Chirashi sushi recept – japonská kuchyňa je známa svojou jedinečnou kombináciou čerstvých surovín, jemných chutí a vizuálnej krásy. Chirashi sushi, známe ako „veselé sushi“ nebo „roztrúsené sushi“, predstavuje jednoduchý, no elegantný pokrm, kde sa všetky ingrediencie krásne kombinujú na jednom podnose. Teraz si predstavíme recept na prípravu tohto lahodného chirashi sushi.
Suroviny:
Pre sushi ryby:
- Čerstvé sushi ryby (losos, tuniak, chobotnica atď.), nakrájané na tenké plátky
- Sushi ryby môžete zakúpiť u dôveryhodného obchodníka s morskými plodmi
Pre ryžu:
- 2 šálky sushi ryže
- 1/3 šálky ryžového octu
- 2 polievkové lyžice cukru
- 1 čajová lyžička soli
Ďalšie suroviny:
- Avokádo, nakrájané na plátky
- Uhorky, nakrájané na plátky
- Kaviár (ikra) na ozdobenie
- Sezamové semiačka, opražené
Postup:
- Pripravenie ryže:
- Umyte sushi ryžu pod teplou vodou, kým voda nebude číra.
- Ryžu varíme podľa pokynov. Po uvarení necháme ryžu odstáť pod vekom.
- Príprava nálevu pre ryžu:
- V malom hrnci zahrejeme ryžový ocot, cukor a soľ na strednom ohni, miešame, kým sa cukor a soľ úplne nerozpustia. Necháme nálev vychladnúť.
- Kombinácia ryže s nálevom:
- Teplú uvarenú ryžu presunieme do veľkej misy a pomaly pridávame nálev, opatrne miešame. Ryžu necháme vychladnúť.
- Rozloženie ingrediencií:
- Na veľký podnos položíme vrstvu ochladenej ryže.
- Na vrch rozložíme tenké plátky sushi rýb, avokáda a uhoriek.
- Dokončenie:
- Pokrájame ďalšie ingrediencie ako kaviár (ikra) a sezamové semiačka, ktorými posypeme vrch pokrmu.
- Podávanie:
- Chirashi sushi sa podáva na veľkom podnose alebo po jednotlivých porciách. Podávame s horúcou omáčkou na sushi alebo so sójovou omáčkou.
Tipy:
- Kreatívne prispôsobenie:
- Môžete pridávať a kombinovať ďalšie suroviny podľa svojich chuťových preferencií, ako napríklad krevety, hokkigai (dutiny), mango alebo iné sezónne ingrediencie.
- Povzbudzujte kreativitu:
- Chirashi sushi je o kreativite, takže si dajte voľnú ruku a experimentujte s farbami, usporiadaním a výberom surovín.
Chirashi sushi recept predstavuje jedinečnosť japonskej kuchyne, a smelo si môžeme povedať, že toto jedlo je nielen lahodné, ale aj umelecké dielo, ktoré spája chute.