Uramaki sushi – kvalita japonskej kuchyne

Uramaki sushi – kvalita japonskej kuchyne
sushi Zaujímavosti

  Uramaki sushi je jedným z najpopulárnejších druhov týchto jedál, ktoré má ryžu na vonkajšej strane a riasu (nori) na vnútornej strane. Tu nájdete podrobný návod na prípravu chutného uramaki sushi doma:

Ingrediencie:

  1. Suroviny na ryžu:

    • 2 šálky sušeného ryžového zrna (najlepšie sushi ryže)
    • 2,5 šálky vody
    • 1/2 šálky ryžový ocot
    • 2 lyžice cukru
    • 1 lyžička soli
  2. Náplň pre sushi:

    • Suroviny podľa vášho výberu, napríklad: surové ryby (losos, tuniak), avokádo, uhorky, krabie mäso, korenie wasabi, sójová omáčka
  3. Nori (riasa):

    • 10-12 hárkov nori
  4. Ďalšie potrebné veci:

    • Sójová omáčka na ponorné ponorenie
    • Pickled zázvor a wasabi na podávanie
    • Bambusový valček na závitky
    • Plastová fólia alebo bambusový koberec na prevíjanie

(Pickled zázvor je formou zázvoru, ktorý bol nakrájaný na tenké plátky a následne marinovaný v zmesi octu, cukru a soli. Táto marináda mu dáva charakteristickú sladko-kyslú chuť a svetloružovú farbu.)

Postup:

  1. Pripravte ryžu:

    • Opláchnite ryžu pod teplou vodou, kým voda nebude čistá. Uvarte ryžu podľa pokynov. Po uvarení nechajte ryžu odstáť 10 minút.
    • V malom hrnci zahrejte ocot, cukor a soľ, a miešajte, kým sa cukor úplne nerozpustí. Potom nechajte octovú zmes vychladnúť.
    • Do vychladenej ryže pridajte octovú zmes a opatrne premiešajte, aby sa ryža dostala všade do rovnomerne.
  2. Príprava náplne:

    • Na prípravu náplne nakrájajte surové ryby, avokádo, uhorky alebo ďalšie ingrediencie na tenké pásiky.
  3. Príprava nori:

    • Položte hárky nori na bambusový valček alebo na plastovú fóliu.
  4. Vytvorte valček:

    • Na nori umiestnite tenkú vrstvu ryže, nechajte okraje nori bez ryže. Na stred ryže položte náplň.
  5. Prevíjajte sushi:

    • Pomocou bambusového valčeka alebo plastovej fólie začnite prevíjať sushi do tvaru valčeka. Tlačte mierne, aby sa sushi držalo pokope.
  6. Nakrájajte na kúsky:

    • Nakrájajte valček na kúsky s ostrým nožom namočeným do vody. To zabezpečí, že ryža nebude príliš lepiť.
  7. Podávanie:

    • Servírujte uramaki sushi s pickled zázvorom, wasabi a sójovou omáčkou.

S touto podrobnou prípravou by ste mali mať výborné uramaki sushi. Nebojte sa experimentovať s rôznymi náplňami a vytvárať svoje vlastné kombinácie, ktoré budú vyhovovať vašim chuťovým preferenciám. Dobrú chuť!