Uramaki sushi je jedným z najpopulárnejších druhov týchto jedál, ktoré má ryžu na vonkajšej strane a riasu (nori) na vnútornej strane. Tu nájdete podrobný návod na prípravu chutného uramaki sushi doma:
Ingrediencie:
-
Suroviny na ryžu:
- 2 šálky sušeného ryžového zrna (najlepšie sushi ryže)
- 2,5 šálky vody
- 1/2 šálky ryžový ocot
- 2 lyžice cukru
- 1 lyžička soli
-
Náplň pre sushi:
- Suroviny podľa vášho výberu, napríklad: surové ryby (losos, tuniak), avokádo, uhorky, krabie mäso, korenie wasabi, sójová omáčka
-
Nori (riasa):
- 10-12 hárkov nori
-
Ďalšie potrebné veci:
- Sójová omáčka na ponorné ponorenie
- Pickled zázvor a wasabi na podávanie
- Bambusový valček na závitky
- Plastová fólia alebo bambusový koberec na prevíjanie
(Pickled zázvor je formou zázvoru, ktorý bol nakrájaný na tenké plátky a následne marinovaný v zmesi octu, cukru a soli. Táto marináda mu dáva charakteristickú sladko-kyslú chuť a svetloružovú farbu.)
Postup:
-
Pripravte ryžu:
- Opláchnite ryžu pod teplou vodou, kým voda nebude čistá. Uvarte ryžu podľa pokynov. Po uvarení nechajte ryžu odstáť 10 minút.
- V malom hrnci zahrejte ocot, cukor a soľ, a miešajte, kým sa cukor úplne nerozpustí. Potom nechajte octovú zmes vychladnúť.
- Do vychladenej ryže pridajte octovú zmes a opatrne premiešajte, aby sa ryža dostala všade do rovnomerne.
-
Príprava náplne:
- Na prípravu náplne nakrájajte surové ryby, avokádo, uhorky alebo ďalšie ingrediencie na tenké pásiky.
-
Príprava nori:
- Položte hárky nori na bambusový valček alebo na plastovú fóliu.
-
Vytvorte valček:
- Na nori umiestnite tenkú vrstvu ryže, nechajte okraje nori bez ryže. Na stred ryže položte náplň.
-
Prevíjajte sushi:
- Pomocou bambusového valčeka alebo plastovej fólie začnite prevíjať sushi do tvaru valčeka. Tlačte mierne, aby sa sushi držalo pokope.
-
Nakrájajte na kúsky:
- Nakrájajte valček na kúsky s ostrým nožom namočeným do vody. To zabezpečí, že ryža nebude príliš lepiť.
-
Podávanie:
- Servírujte uramaki sushi s pickled zázvorom, wasabi a sójovou omáčkou.
S touto podrobnou prípravou by ste mali mať výborné uramaki sushi. Nebojte sa experimentovať s rôznymi náplňami a vytvárať svoje vlastné kombinácie, ktoré budú vyhovovať vašim chuťovým preferenciám. Dobrú chuť!